Mejeri

Job & Cecile

När Järna Mejeri lade ner verksamheten i början av 2020 och vi inte direkt kunde leverera till Arla så bestämde vi oss för att starta mejeri här på gården. Eftersom hömjölk lämpar sig särskild bra för osttillverkning på grund av smak och renhet från skadliga sporer föll valet sig naturligt att börja tillverka ost. Vi inredde lokaler här på gården, köpte in utrustning, gjorde i ordning lager, packrum och en liten gårdsbutik. Inspiration och en del kunskap och utrustning hämtade vi från alpländerna där ju hömjölk har en lång tradition. Vi är rätt stolta att nu kunna sälja två olika sorter ost som är utvecklade här på Ullberga och som har fått en speciell, lokal smak.

Mejeri

Gårdsost

är en grynpipig halvhård ost. Smaken är mild smöraktig, syrlig fruktig med viss kryddighet. Med stigande ålder ger den ätbara kittytan en starkare smak. Färgen är gul till rödbrun.

Hammarost

är en hård ost som inspirerats av de ostarna som traditionsenligt görs på hömjölk i alpländerna.

Ullberga Hammar är en höjd besående av berg och gles skog som är det högsta stället här på gården med vid utsikt över hagarna, åkrarna och sjön Långhalsen.

Djurens utfodring och den särskilda tillverkningsmetoden ger osten dess karaktär.

Den har rena smaker av karamelliserad smör, hasselnöt och blommor med en fin eftersmak och en lätt salt underton. Ytan är gul till gråbrun.

Gårdsbutik

Ianslutning till mejeriet och ladugården har vi en liten gårdsbutik där vi säljer våra ostar, ägg och lite grönsaker mm.

Öppettider: 7 – 19 alla dagar. Kontakta oss